Trapbekleding kiezen, waar op letten?

Mike avatar

Mike op 04-01-2016

Trapbekleding nodig voor een nieuwe trap of is de huidige trap toe aan een nieuw jasje? Keuze te over qua trapbekleding. In dit artikel zetten we de populairste trapbekledingen voor u op een rijtje.

Trapbekleding

Verschillende soorten trapbekledingen

Trapbekledingen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. De belangrijksten met hun eigenschappen op een rij.

Trap bekleden met tapijt

Tapijt is al sinds jaar en dag erg populair als trapbekleding. Het voelt lekker (warm) aan de voeten en dempt het geluid van voetstappen. Helaas is het niet mogelijk om alle tapijtsoorten als trapbekleding te gebruiken. De trap wordt intensief gebruikt en daarom moet de dichtheid van de polen voldoende hoog zijn en de structuur voldoende stevig. Reinigen van tapijt is lastiger dan bijvoorbeeld een stenen of houten trap.

Trapbekleding in marmoleum of vinyl

De innovaties in deze trapbekledingen hebben de laatste jaren een vogelvlucht genomen en daarom worden ze steeds populairder als trapbekleding. Keuze qua kleuren en afwerkingen is er inmiddels genoeg. Marmoleum staat bekend om de grote slijtvastheid en is het materiaal gemakkelijk te reinigen. Vaak wordt een trap met vinyl of marmoleum als trapbekleding op de neus afgewerkt met antislip strips om valpartijen wegens gladde oppervlakken tegen te gaan.

Trapbekleding in hout

Hout is als natuurproduct eenvoudig te bewerken en dit biedt vele mogelijkheden. Zo kan houten trapbekleding aangebracht worden op een metalen-, stenen- of houten trap. Veel mensen kiezen houten trapbekleding vanwege de warme uitstraling en het moet gezegd worden; er zijn weinig materialen die het halen bij de uitstraling van hout. Hout is makkelijk te reinigen, duurzaam en eenvoudig te repareren in geval van schade. Daarnaast is hout overschilderbaar en zo kunt u vrij eenvoudig met een nieuw likje verf een compleet nieuwe uitstraling creƫren.

Trap bekleden met natuursteen of glas

Open design trappen, zwevende trappen, moderne interieurs. Daar vinden we natuursteen en/of glas vaak terug als trapbekleding. Wie voor dit soort trapbekleding kiest doet dit vaak vanwege het oog en wat minder vanwege het comfort. Beide materialen zijn erg eenvoudig schoon te maken, maar dat moet ook wel want vrijwel ieder vies plekje is direct zichtbaar op een trap die met natuursteen of glas is bekleedt.

Traploper

De ouderwetse traploper is nog steeds erg populair en kan prima ingezet worden bij trappen die er van zichzelf al erg fraai uitzien. Het is de goedkoopste manier om de trap te bekleden en kan daarom vrij gemakkelijk na een aantal jaar vervangen worden voor een nieuw exemplaar. Grootste overige voordelen: dempende werking en lekker warm aan de voeten.

Trap laten bekleden

Een trap bekleden is een knap stukje vakmanschap. Dit moet ook wel, want de trap wordt door de jaren heen intensief gebruikt. Loslatende delen is niet gewenst en een ongelukje zit in een klein hoekje. Juist op een trap wilt u hier niet mee te maken krijgen natuurlijk.

Laat de trap dan ook bekleden door een vakman. Deze is in staat om optimaal resultaat te leveren en voorziet van tevoren al eventuele lastige situaties.

Het is goed om te weten dat vaklui onderling verschillende tarieven hanteren voor uw diensten. Als u de trap laat bekleden door een specialist, vergelijk dan altijd meerdere professionals. Zo kiest u gemakkelijker de meest voordelige vakman en de besparing die u daarmee maakt steekt u mooi in eigen zak. Of in een luxere trapbekleding natuurlijk!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!